diumenge, 12 de desembre del 2010

Anem a fer... sabó.


Ara que arriba el fred és mà de fer sabó, aprofitant tot l'oli que hem estat usant al llarg de l'any, i que hem guardat. Au va!. Anem a fer sabó.

Una bona manera d'aprofitar l'oli gastat i tindre-lo en condicions és fer-lo passar per un filtre de paper o de cotó abans de vesar-lo al recipient on el guardarem. Quan ja tinguem prou quantitat i vinga el fred ja es pot fer el sabó.
La reacció química que es dona quan fem sabó és la saponificació, per la qual un àcid gras amb una base reacciona per donar la sal del àcid i la sal de la base. En el cas del sabó que anem a fer l'oli i la sosa donaran sabó i glicerina.
Vaig a posar-vos el que he emprat (hi hauràn tantes receptes com persones que fagen sabó, però aquesta vos dic que va de meravella). Podeu reduir o augmentar les quantitats proporcionalment, segons la quantitat que vullgueu fer.
  • 6L d'oli gastat.
  • 3L d'aigua.
  • 1 Kg. de sosa cáustica (la venen en drogueries, supermercats).
  • Un recipient gran i resistent (una palangana per exemple).
  • Un poal.
  • Una caixa de fusta (de les de vi o similar). Tan gran com sabó vullguem fer.
  • Un pal de fusta per remenar (d'una granera, un troç de llistó, ...).
  • Indumentària de protecció (davantal, guants de goma, ulleres de plàstic,...)
Ací veieu els ingredients.

Com podeu comprovar a l'etiqueta de la sosa, voreu que les quantitats que recomana per fer el sabó no son les mateixes que vos propose jo. Ens diu que hem de posar la mateixa quantitat d'oli que d'aigua. Però com l'oli és gastat, si fora bo és diferent, no dona per a tant, així que d'aigua li hem posat la meitat. També ens advertix de que el producte és altament corrosiu i hi ha que treballar amb precaució.



Abans de començar obrim les finestres per a que corra l'aire i es ventilen els vapors, i ens posem el davantal, els guants i les ulleres.
Afegim la sosa a l'aigua i remenem en el pal de fusta fins que es barreje bé. Aneu amb compte perque la reacció de l'aigua amb la sosa es fortament exotèrmica (desprèn molta calor).





Posem l'oli en una palangana. Afegim l'aigua en la sosa i remenem fins que vegem que s'ha homogeneitzat.


Ja ho tenim. Preparem la caixa de fusta folrada amb un plàstic. Després afegim la mescla i la distribuim bé per tota la caixa.


Hi ha que vore com s'asembla al torrò ;).
Ho deixem reposar un parell de dies per a que solidifique. Podem saber quan està bò punxant-lo amb un ganivet per vore si està més o menys dur (ni poc ni massa). Quan estiga al punt, ja podem desmotlar-lo i tallar-lo al nostre gust. Després deixarem que s'acabe d'assecar.


Vaig a contar-vos el secret per a fer un sabó espectacular. Podeu afegir la polpa d'un parell de fulles d'Aloe vera quan fem la barreja de l'oli i la sosa. Li donarà bon aroma i farà que siga bò, no només per a llavar la roba sino també per la pell. Si no fixeu-vos que bé li va l'aloe a esta xicona.





Podeu emprar essències de lavanda, romer, etc i fer tants tipus de sabò com vullgau.
També es pot emprar sosa potàsica (KOH), en lloc de sosa caustica (NaOH). Diuen que eixe sabó és millor per a la pell, és més delicat.  Com de moment no ho he provat, no vos puc dir més.


Fins la pròxima!

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bo

Anònim ha dit...

si afegim mes aigua,es queda mes liquit,per la llavaora va molt be.

Jordi Ronda ha dit...

és una opció, jo no ho he fet mai. per la llavaora molta gent el ratlla i posa les virutetes

Anònim ha dit...

amb mes aigua es queda pastos i es disol be,
si el ralles,sol quedar algun tros per desfer, en la roba.
normalment la mescla de aigua i sosa,la faig el dia antes,per el recalfament del aigua al contacte en la sosa,al dia seguent el oli.

vicent.

Anònim ha dit...

eii jordi!!!
hem probat a fer sabó amb potasa i també hem fet probes amb hierbabuena i aloe vera com dius abans, ja et contaré com queda.

pomares

Jordi Ronda ha dit...

ahi ahi, hi ha que anar provant i fent i contant com queda la cosa

Publica un comentari a l'entrada